Chińczyk matematyczny ...

Grając w Chińczyka matematycznego warto coś w międzyczasie przekąsić dla poprawy stanu ciała i umysłu. Oto nasza propozycja:

Sushi  matematyczne

Składniki:

  • 500 g ryżu do sushi
  • 5 płatów nori
  • 250 g wędzonego łososia
  • 1 opakowanie serka kanapkowego (naturalny)
  • 1 miękkie, dojrzałe awokado
  • 1 papryka
  • 1 długi ogórek
  • 1 pęczek dymki
  • pasta wasabi

Zalewa do ryżu:

  • 12 łyżek octu ryżowego /ok. 5 zł butelka/
  • 9 łyżek cukru (raczej płaskich)
  • 2,5 łyżeczki soli

Sposób wykonania:

1. Ryż zalewamy zimną wodą, mieszamy kilkukrotnie dłonią (dość energicznie) i odlewamy wodę.
2. Ryż ponownie zalewamy wodą i odlewamy ją. Czynność powtarzamy trzykrotnie (już bez mieszania).
3. Ryż zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut.
4. Po 30 minutach wodę odlewamy i wlewamy nową wodę – tylko tyle, by było jej około 1 cm nad powierzchnię ryżu.
5. Kiedy tylko woda zacznie wrzeć garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu (nie podnosząc pokrywki!) przez 15 minut.
6. Po 15 minutach gotowania (nadal nie podnosząc pokrywki!) ryż odstawiamy na około 20 minut.
7. Ocet łączymy z cukrem oraz solą i odstawiamy na około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
8. Zalewę wlewamy do gorącego ryżu, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Zwijanie sushi:

1. Na macie bambusowej układamy płat nori – śliską stroną do maty. /tu można sobie pomóc folią samoprzylepną/
2. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi na nori nakładamy porcję ryżu i rozprowadzamy cienką warstwę pozostawiając na końcu około 2-3 cm wolnego brzegu.
3. Na ryżu rozprowadzamy cieniutki pasek wasabi.
4. Następnie nakładamy warstwę serka, pokrojonego w cienkie paseczki ogórka (bez nasion), pokrojoną w paseczki paprykę, łososia, dymkę i awokado

5. Przy pomocy maty całość zwijamy w ciasny rulon, a następnie kroimy (ponieważ ryż dość mocno klei się do noża można go delikatnie zwilżać wodą).
6. Gotowe sushi podajemy z sosem sojowy i odsączonym, marynowanym imbirem.

Przekąskę  z kuchni chińskiej sporządzała klasa I Tż pod opieką Marianny Wernickiej – nauczycielki przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół w Raciążu. 

Przepisy zostały opracowane przez Kingę Wachol – nauczycielkę przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół w Raciążu.

Pomogła nam: